Buraya Reklam Verebilirsiniz. :)

İspanya Erasmus Vizesi Nasıl Alınır?




GÜNCELLEME: 5 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİREN YASA İLE BİRLİKTE BELGELERDE ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU. DAHA ÖNCE BAKIP HAZIRLANDIYSANIZ TEKRARDAN HEPSİNE BAKIN!
ÖNEMLİ HATIRLATMA! 
Bu yazı kendi tecrübemden ve sizlerden gelen bilgilerden oluşmaktadır. Fakat konsolosluk istediği zaman istediği değişikliği yapabilir. Sizlerden ricam, bu siteyi baz alarak hazırlanmanız ama mutlaka randevunuzdan 2 hafta evvelden konsolosluk kapısına giderek bilgilendirme panosundan ve kapıdaki güvenlik görevlisinden(çok yardımsever bir bey) bilgi istemeniz. Vize başvuru süreci çok kasvetli olabiliyor. Kendinizi olumsuz şeylere karşı hazırlayın ki süreç daha kolay ilerlesin.


İspanya Erasmus vizesine dair her şey!
Dikkat etmeniz gereken birkaç tane husus var. Bunlardan ilki ve en önemlisi birazdan bahsedeceğim, oraya götüreceğiniz, evraklar söylediğimiz sırada olmalı. Evet evet yanlış anlamadınız evrakların belli bir sırası var ve bu sırada teslim etmezseniz oradaki görevli abla size kızabilir. Buna imkan vermemek için her şeyin eksiksiz ve düzgün bir şekilde kendisine takdim edilmesi zarurettir.
Bu arada ben İstanbul’da ikamet ediyorum ve anlatacağım her şey İstanbul’daki konsolosluğa aittir. Ankara’dakine gidecek vatandaşlar mutlaka orada istenen diğer belgeleri de edinsin!(Uçak bileti vs)
Öncelikle konsolosluğumuzun resmi web sitesini öğrenelim. Birçok web sitesi var ve bunların uzantıları .com .org şeklinde bilmelisiniz ki hiçbir devlet sitesi .com uzantılı olamaz. İspanya hükumetine ait İstanbul konsolosluk sitesinin linki: 
http://www.exteriores.gob.es/Consulados/ESTAMBUL/tr/Pages/inicio.aspx 
BLS International(Tek Resmi Aracı Kurum)
BLS international firması İspanya devletinin vize işlerinizi yapar. Sizler turistik, eğitim, iş gibi her türlü vize başvurunuz için randevunuzu BLS’nin sitesinden alacaksınız. Fakat önemli nokta şu; BLS, turistik ve kısa süreli vizeler için sizin muhatabınız olacak. Erasmus, 90 günden uzun vize gerektirdiği için randevunuzu BLS’nin sitesinden alacaksınız ama görüşmek için bizzat konsolosluğa gideceksiniz. Bu durumda randevunuzu BLS’nin sitesinden “Konsolosluk için Randevu Al” başlığından almanız gerekmektedir. Her türlü randevuyu BLS International sitesinden alacaksınız.
Ben Erasmus özelinde yazıyorum bunları ama Erasmus haricinde gezi, master veya direkt olarak üniversite okumak için gidiyorsanız durumlarınız biraz değişiklik gösterebilir. Yazının ilerleyen kısımlarında onlardan da bahsedeceğim.
Birazdan bahsedeceğim tüm formlar kesinlikle fotokopi olmalı. Siz işinizi garantiye alıp renksiz fotokopi çektirin ki işiniz kolaylaşsın. Ayrıca her belgenin orijinalini de yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Sormaları halinde derhal iletebilmeniz için hazırlıklı olun. Tavsiyem, iki fotokopi bir orijinal belge ile gitmenizdir. Ayrıca tüm belgeleri numaralandırdığım sıraya göre hiçbir poşet zımba vs kullanmadan görevli ablaya vermeniz gerekir. SIRA ÇOK ÖNEMLİ!
0- Vize Talep Dilekçesi(5 KASIM YASASINDA EKLENDİ): Bu belge İspanyolca olmalı!
Vize başvurunuza ilişkin bir motivasyon dilekçesi. Niye gidiyorsunuz nasıl planlarınız var vs anlatacaksınız resmi bir dille.
İlk belgemizden başlayalım. Başvuru formunu üstte verdiğim linkten indirebilirsiniz. Adobe Acrobat programı ile PDF dosyalarını düzenleyebilir ve çıktı alabilirsiniz. Benim naçizane tavsiyem bir bilgisayar üzerinden düzenlenmiş ve doğru şekilde doldurulmuş dosyayı götürmeniz. Başvuru sırasında ıslak imzalı ve orijinal olarak teslim edilecek tek dosya başvuru formudur.
Küçük bir not; başvuru formunda İspanya’daki adres bilginiz istenir. Eğer yurt vb bir yerde konaklama yapacaksınız sizden bu kurumun adresini bekliyorlar. Yok ben evde kalacağım ama ev işini oraya gidince halledeceğim derseniz bu kısmı boş bırakmanız gerekiyor. Fakat her halukarda en az 15 günlük (15 günden az olmamalı kabul edilmiyor.) bir otel rezervasyonu yapmanız ve başvuru esnasında bir öğrenci evi gibi bir yerde kalacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Başvuru formuna 15 günlük yer ayırttığınız otel/hostel adresi yazmanız iyi olacaktır.
Bir önemli nokta daha var. Rezervasyonunuzu İspanya toprağına ayak basmadan iptal etmeyin arkadaşlar. (Şimdi diyeceksiniz benim kaynım iptal etti hiçbir şey olmadı. Olabilir. Ama ben size konsoloslukta yapılan uyarıyı aktarayım gerisi sizin sorumluluğunuz olsun.) Neden diye soracaksınız şu yüzden İspanya toprağına girdiğimizde oradaki pasaport polisi bize sen burada ne arıyorsun ne yapacaksın nerede kalacaksın diye sorabilir ve iptal edilmiş bir rezervasyonumuz varsa polis bizi sınır dışı edebilir.
2. Kabul Belgesi
Karşı okuldan alacağınız kabul belgesini ikinci sırada dosyanıza ekliyorsunuz. Kabul belgesini karşı okuldan istemek, tarihlerini öğrenmek tamamen öğrencinin sorumluluğundadır. Bu belgede okulunuzun başlangıç ve bitiş tarihleri açıkça belirtilmelidir. Eğer size gelen belgede bu tarihler sadece ay yıl olarak yazılmışsa karşı okuldan gün/ay/yıl şeklinde yenisi talep edin.
3. Hibe Teyit Belgesi: Bu belge İspanyolca olmalı! 
Bu belgeyi çok seviyorum. AB ofisinden edineceğiniz ve üzerine aylık hibe miktarınızı yazacağınız bu belgeyi AB ofisine onaylatıyorsunuz. Peki ne işe yarıyor? Bu belge ile hem “Erasmus öğrencisi” olduğunuz ve “hibeli Erasmus öğrencisi” olduğunuz teyit ediliyor. Peki hibeniz yoksa ne yapacaksınız? Maddi destek kısmını “yok” olarak işaretleyeceksiniz. Bu belgeye hibesiz de ihtiyacınız var çünkü sizin Erasmus teyitiniz bu.
Ayrıca, eğer hibeniz varsa 71$ başvuru ücretinden muafsınız. Babana söyleme diye uyardı oradaki tatlış görevli 🙂
Not: Bu belgede hibeli olmadığınız yazıyorsa anne veya babanız size sponsor olmalı ve bunu dilekçe ile belgelemelisiniz. Aşağıda detayı var. 
4. Okul Ödemesi Banka Dekontu:
Eğer gideceğiniz okula bir ödeme yapacaksanız veya okulun yurdunda kalacaksınız ve okul ödemesi yapıyorsanız yine yurdun tüm ücretini ödemeniz lazım. Bu da önemli bir nokta yüzde 20’sini şimdi %80’ini oraya gidince öderim gibi bir olay söz konusu değil. Tüm ücreti gitmeden önce ödemeniz ve dekontunu buraya iliştirmeniz gerekiyor.
5. Öğrenci Belgesi Bu belge İspanyolca ve aspotilli olmalı! (Apostil ilerleyen bölümlerle detaylı olarak anlatıldı.)
Bildiğin öğrenci belgesi 🙂 
6. Konaklama Belgesi: Bu belge İspanyolca olmalı! 
Az önce de bahsettiğim gibi 15 günlük bir konaklama belgesine ihtiyacınız var. Ben orada evde kalacağım için konaklama belgem olmadığını söylediğimde “Eksik Belge” ile vize başvurumu yaptılar ama işleme alınmadı. Hemen ertesi günü bu belgeyi götürüp teslim ederek vize işlemini başlatabildim.
7. Sağlık Sigortası: Bu belge İspanyolca ve aspotilli olmalı! (Apostil ilerleyen bölümlerle detaylı olarak anlatıldı.)

Sağlık sigortası en az “30000 Euro” teminatlı olmalı ve sizin “cenaze nakil masraflarınızı içermeli” kritik nokta bu. Pek tabi ayakta tedaviyi de içermeli. Ben burada kendimden bir örnek vermek istiyorum. Ben Allianz Sigorta’nın herhangi bir acentesine gittim. İspanya vizesi için sağlık sigortası yapmam gerektiğini söyledim. Bana 2017 Kasım ayı şartlarına göre 45 Euro’luk en ucuz vize sigorta paketini önerdiler. Ben de birkaç tane ek sigortayı içeren 50 Euro’luk sigortayı yaptırdım. Oradaki görevli bu sigortayı kontrol etti ve onayladı.
8. Sabıka Kaydı: Bu belge aspotilli olmalı! (Apostil bu bölümlerle detaylı olarak anlatıldı.)
Eğer 6 aydan uzun kalacaksanız sabıka kaydı ve hemen ardından doktor raporuolması gerekiyor. 
Ben bir dönem Erasmus yapacağım için buna ihtiyaç duymadım. Zaten istemediler bile. 
Sevgili Melike, bir yıl gideceği için bu belgeye ihtiyaç duydu ve bu süreçleri yaşadı ve sizler için yazdı.
En çok sıkıntı yaşanan, eksik belge uyarısı alınan, birçok kez gidip gelmeye sebep olan belgeler sabıka kaydı ve doktor raporu.
Öncelikle kaymakamlara, hükumet konaklarına, savcılıklara, nüfus müdürlüklerine giderek sabıka kaydınızı alabilirsiniz. Sonrasında (savcılığa gitmediğim için emin olamasam da) aynı binada apostilletebiliyor olmalısınız. Zaten sorarlar ama mutlaka İspanya’ya gideceğinizi söyleyin, apostilinizde “la hey” ibaresinin bulunması gerekiyor. Bu apostil yazılıp imzalanıp mühürlendikten sonra da bir yeminli tercümana gidip bunu İspanyolca’ya ya da İngilizce’ye çevirtmeniz gerekiyor. Yeminli tercüman da sizi anlaşmalı, bağlı olduğu notere yönlendirecektir ama naçizane önerim şu; notere gidip yeminli tercümanları olup olmadığını sorun ikisini de aynı yerde yaptırın işiniz hızlı ve kolay hallolsun.
Bazı noterlerin karşı dairelerinde, bazı noterlerin kendi bulundukları dairede tercümanları olabiliyor, böylece işler daha kolay ilerliyor. Ben yeminli tercümanı kendisiyle beraber çalışan bir noterde çevirimi yaptırdım. Tercümanın bankosundan çeviriyi alıp yan bankoya verdim. Notere çeviriyi onaylattıktan sonra bu çeviri için de kaymakamlıklardan, hükumet konaklarından apostil istedim. Bu işlemlerden sonra; sabıka kaydında aldığım yere ait apostil ve onun çevirisinin de noterde çevirildiğine dair apostili vardı. Apostillendiği yer önemli değil ama birinin devlet binasına ait diğerinin notere ait apostili olmalı, çok önemli.

9. Sağlık Raporu:
Yukarıda bahsettiğim üzere 6 aydan uzun kalacaklar içindir ve tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alınarak veriliyor.
Sevgili Melike,  bir yıl gideceği için bu belgeye ihtiyaç duydu ve bu süreçleri yaşadı ve sizler için yazdı.
Sağlık raporunu sağlık kurulu kliniği bulunan herhangi bir devlet hastanesinden alabilirsiniz. Kendim faydalanamamış olsam da öğrenci belgeniz ile gider ve öğrenci olarak seyahat edeceğinizi söylerseniz ücretsiz yapılıyormuş ama şimdilik ücreti 200 ₺ (16.07.2018 tarihi fiyatıdır.). Yine İspanya’ya gideceğinizi belirtmelisiniz. Süreç ona göre işliyor (Gideceğiniz klinikler, sağlık raporunuzda bulunması gereken “2005 YILI ULUSLARARASI SAĞLIK TÜZÜĞÜNDE BELİRTİLEN, HALKIN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKE ARZ EDEBİLECEK HASTALIKLARDAN HİÇ BİRİNİ TAŞIMAMAKTADIR. “ ifadesi belirttiğiniz ülkeye göre değişiklik gösteriyor ve bu ifadenin bulunması İspanya Vizesi için şart.). Randevuyu mümkün olduğunca erkene alın, kuruldan gittiğiniz için muayene önceliğiniz olsa da önceliği olan bir tek siz olmayacaksınız. Bir gün içinde halledebilirseniz muhtemelen ertesi gün gidip sağlık raporunuzu alabilirsiniz. Sağlık raporunu aldıktan sonra yine apostil yapılan herhangi bir hükumet binasına giderek apostilletiyorsunuz ve sabıka kaydında bulunan adımları yine gerçekleştirerek çevirisini alıyor onu da apostilletiyorsunuz. Burada da orijinal evrakta “Başhekim imzalamıştır. “ifadesi ve noterde çevrilen evrakta da “Katip imzalamıştır.” ifadeleri mutlaka olmalıdır.
10. Maddi Durum Evrakları: 
Eğer hibeli iseniz sponsor dilekçesine gerek yok ama hibeli değilseniz resmi bir sponsorunuz olmalı. Dilekçe örneğini altta verdim.
Ne varsa götürün. Sizin veya çekirdek ailenizden birinin her türlü varlığını gösterin. Zararı yok. Araba ruhsatı, ev tapusunu, arsa tapusu, dükkan, banka hesap dökümü(eğer ev araba babaya aitse babanın banka hesabını götürmek mantıklı olacaktır.) maaş bankaya yatıyorsa bordroya gerek yok zaten hesap dökümünde gözükür ama öyle değilse onu da ekleyin.
Siz siz olun Erasmusa karar verdiğiniz an para biriktirmeye başlayın. Hesap dökümü 3 aylık olacak. 3 ay boyunda hesabınızda 2000+ TL para olsun.
Altta örneğini verdiğim dilekçe de İspanyolca olmalı!
TARİH
İspanya Başkonsolosluğu’na
                ………….. Üniversitesi ……… bölümü … sınıf öğrencisi …………….PASAPORT NUMARALI …………… TC kimlik numaralı ……………… doğumlu KIZIM/OĞLUM ………………..’in  …/…/… – …/…./… tarihleri arasında yapacağı yurtdışı eğitim faaliyetine ilişkin eğitim, konaklama, sağlık ve gezi masraflarının tümünün tarafımca karşılanacağını taahhüt ederim. Tarafıma ait belgeler dilekçe ekinde mevcuttur.
SPONSORUN ADI SOYADI
İMZASI
11. TC Kimlik Belgesi ve İkametgah:
https://www.turkiye.gov.tr/’den belge almanızı kat-iyen önermem. Gidin adam akıllı nüfus dairesine ıslak imzalı ve mühürlü ikametgah belgenizi alın. Aynı zamanda nüfustan 12 numaralı belgeniz olan “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği”nizi de alacaksınız. Tertemiz işte.
12. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:
Aile Bağı Gösterir belge istiyorlar. Çünkü sizin babam diye hesap dökümünü götürdüğünüz kişinin babanız olduğundan emin olmaları gerek. Bu belge bu belgedir. Nüfustan alınız.
13. Pasaport Fotokopisi:
Pasaportunuzun ilk sayfası yani bilgilerinizi içeren kısmın fotokopisi gerekiyor. Geri kalan kısım önemli değil çünkü pasaportunuzu oraya bırakacaksınız. İsterlerse incelerler 🙂 Sizden pasaportunuzu alarak bu fotokopinin doğruluğunu teyit ediyorlar.
Ben emniyete gittim ve 25 yaşıma kadar ücretsizmiş verin gitsin dedim. Sağ olsun oradaki memur da 25. yaş günüme kadar harçsız pasaport çıkarttı. Birçok öğrencinin ilk yurtdışı deneyimi erasmus olacağı için bir bu bilgiyi de vereyim istedim. Sadece 90TL cüzdan bedeli ile 25 yaşa kadar ücretsiz pasaport alabiliyorsunuz. Eğer 25’i geçtiyseniz okuldan eğitim faaliyeti nedeniyle pasaport çıkartacağınızı belirtir bir belge ile başvurursanız yine pasaport harcı ödemezsiniz.
Bu kadar 🙂
Evet, belgeleriniz bu kadar. Bu söylediğim sıra çok önemli ama siz yinede konsolosluğa başvuruya gittiğinizde her tarafta asılı bulunan hatta konsolosluğun dış kapısında dahi asılı bulunan evrak sırasına bakın. Evrak listesine bakın. Başvuru tarihinizden önce mutlaka konsolosluğa giderek bu evrakları sorun. Bilgi alın. Eksik belge veya başka bir sebeple randevunuzun yanmasını veya tekrar izin alıp oralara gitmek istemezsiniz. Konsolosluğu’nun kapısında bu bilgilerin olacağı benim aklıma gelmedi ve spontane gelişti ama tecrübeli olduğum için bundan sonra, önce konsolosluğa giderek bilgi almak isteyeceğim.
Bu Bilgiler Değişebilir!
Tabii ki ben bu bilgileri 2018 Ağustos ayında veriyorum konsolosluk her türlü değişikliği yapma hakkına sahiptir. Tekrar tekrar söylemek istiyorum buradaki bilgileri tamamladıktan sonra mutlaka konsolosluğa giderek evraklar hakkında bilgi alın Konsolosluğu’nun kapısında evrakların sırası yazıyor o sıradan yararlanarak evraklarınızı teslim edebilirsiniz. Tamamı fotokopi olacak. Evraklar belirtilen sırada olacak ve fotokopi olacak.
Oradaki İnsanları Nasıl Davranır?
Kapıdaki güvenlik abi çok iyi birisi o size mutlaka yardımcı olur. Binaya girerken İspanyol polisler size halinizi hatırınızı soracak. Lütfen interpol sizi yakalamış gibi şaşırıp kalmayın 🙂 Birkaç tane İspanyolca hal hatır cümlesi öğrenin ve polislerle minik bir diyaloğa girmekten çekinmeyin. Çok sevecen ve iyi insanlar orada çalışıyor. Gelelim belgeleri teslim edeceğiniz hanımefendiye… Bu hanımefendi her ne kadar sinirli asabi herkesi tersleyen, dosyaları üzerinize atan biri gibi gözükse de aslında sizin vize almanızı sağlayan ve sizin vize almanız için kendini paralayan bir insan. Eğer o size zorluk çıkarmazsa aşırı bir durumunuz yoksa vizeyi alırsınız. İngilizce veya Türkçe muhatap olmaya hazır olun. Merak etmeyin İspanyollar da akıcı İngilizce konuşamıyor kimse sizi yargılamaz. Derdinizi anlatın yeter.
Son Bir Not
Oldu ki başınıza üstteki gibi bir olay geldi. O gün 12’ye kadar şansınızı tekrar deneyebilirsiniz. Böyle aksilikler yaşamamak için bütün dosyaların fotokopilerini hatta fotokopilerinin fotokopilerini ve orijinallerini yanınızda bulundurun. Bütün dosyaların orjinallerini sorabilirler. Pasaportunuzu ve kimliğinizi isteyebilirler. Banka hesap dökümünüzün imza sirkülerini isteyebilirler. Hesap dökümü alırken konsolosluğa verileceğini belirtin mutlaka.

Sevgili Yasemin de deneyimlerini paylaştı. Aynen sizlere iletiyorum. (Dikkat bu yazı 2018 Kasım yasasından önce çıktı. Bazı kurallar değişmiş olabilir. Konsolosluğun kapısında bulunan güvenlik görevlisinden ve bilgilendirme panosundan güncel bilgileri mutlaka edinin.)
Merhaba, öncelikle yazı bana çok yardımcı oldu. Ben de yeni başvuru yaptım. Bir kaç şey konusunda belki güncelleme yaparsın diye yazmak istedim.
-Mümkün olduğu kadar ilk saatlere alın randevuyu çünkü ileri saatlere kaldıkça kapıda bekleme süreniz artıyor. Bir gün saat 10.20 randevusuna 12.40’ta girdim, diğerinde 9.00 randevusuna 9.15’te girdim.
-Haziran başında hele iyice rahat oluyor(evet o zaman da gittim :D) ama dikkat edin kabul belgesinde yazan okul başlangıç tarihinden en erken üç ay önce başvuru yapabiliyorsunuz.
• Kurumlardan, okuldan aldığınız belgeler mutlaka imzalı kaşeli olsun, olur veren kişi dalgınlıkla unutur.
• Eğer şehir dışından geliyorsanız konsolosluğun vize randevularının açık olduğu bir gün daha İstanbul’da bulunmanızı tavsiye ederim, eksik belge çıkarsa sıkıntı olmasın.
• Eksik belge olduğu takdirde Cuma hariç size verecekleri yazıyla gelip tamamlayabiliyorsunuz.
-Başvuru formu için : Bu belgeye bir de pasaporttaki gibi yüzünüzün net olduğu kesinlikle üzerinde oynanmamış (çok önemli fotoğrafçıya özellikle söyleyebilirsiniz) bir vesikalık yapıştırmanız gerekiyor. Ayrıca vesikalık almıyorlar.
-Kabul belgesi: Bu belgenin de orijinalini mutlaka alın. İçerik olarak okuyacağınız tarihler yazmalı.
-Hibe teyit belgesi: Bu belgenin içeriği de önemli. Okuldan Erasmus programına gideceğiniz üniversiteye yerleştiğiniz belirtilmeli (hibe olmasa da böyle bir belge hazırlatın). Eğer hibeyi almanız kesin değilse ve “alması beklenmektedir” şeklinde yazıyorsa yine harç isteniyor(eğer gideceğiniz okul harç istiyorsa). Ve harç ücreti net miktar olarak yanınızda olmalı bozup üst verme gibi bir şey yapmıyorlar.
-Sigorta: Önemli nokta hem adınıza düzenlenmiş sigorta içeriğini belirten bir belge olmalı, hem de kaşeli imzalı bir şeyler olmalı yanınızda.
-Ben e-devletten belge aldım kabul ettiler, sıkıntı olmadı.
-Pasaport fotokopisi: Pasaportun dolu olan her sayfasının fotokopisi gerekiyor. Örneğin ilk sayfa dışında bir vizeniz ve giriş çıkışlarınızın damgaları var o sayfalar da fotokopi olarak bulunmalı.
-İçerideki memurlar: İçerideki memurlar da kırık da olsa Türkçe biliyor. Sakin ve güler yüzlü olmanız onların da daha anlayışlı olmasını sağlıyor. Eksik bir şeyde ya da hatalı bir durumda sinirlerinizi bozabilirler aman siz sakin kalın çözüm odaklı olun, aşırı ısrarcı olmak size zarar verebilir. Eğer memur tamam diyip fişi verdise teşekkür edip koşarak uzaklaşın 🙂
Bunlar da benim yazına ek olarak yaşadıklarım. Beklerken konuştuğum bir çok insan bu bilgilere ulaşamadığı için sıkıntı yaşadı maalesef. Tekrar teşekkür ederim 🙂

______________________________________________________________________     

Benim vize sonucum 7 günde belli oldu. Belli olunca aradılar çağırdılar durumu söylemediler. Gidip pasaportumu teslim alınca ilk sayfada vizemi gördüm. Süreç gerçekten basit ve kısa 😉 İspanya’nın resmi tatillerine denk getirmemeye çalışın.

_______________________________________
NOT!
Umarım bu yazı, vize alacak insanlara bir nebze olsun yardımcı olur.Bu kadar yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim. Okumak zordu ama yazmak kolaydı. Google sağ olsun Google Drive üzerinden sesten yazıya çevirdi. Cümlelerim buraya döküldü.
Sevgilerle…
Teşekkürler Google!
Yazıyı paylaşarak daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar